Nyheter från Riksidrottsförbundet

Spelinspektionen förslår förbud av spel på regelbrott som gula kort men vill fortsatt tillåta spel på lägre divisioner och matchhändelser som hörnor. Det räcker inte för att motverka matchfixing, anser RF.

Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att tilldela Skövde värdskapet för SM-veckan vinter 2023. Det är första gången som SM-veckan genomförs i Skövde.

Mottagningen för elitidrott och hälsa startades den 1 februari 2015 för att hjälpa elitidrottare som mår psykiskt dåligt. Hittills har 330 personer fått hjälp på mottagningen. De flesta uppger att de efter avslutad behandling mår mycket bättre.

RF och arkitektbyrån FOJAB har tillsammans påbörjat arbetet med att utveckla Rörelsefaktorn – ett verktyg för att bättre integrera fysisk aktivitet i stadsmiljön och i samhällsplaneringen. En workshop den 5 februari blir startskottet.

Många av dagens skateparker är byggda främst för vana, manliga åkare. För att bli mer inkluderande behövs perspektiv från en bredare grupp, visar en rapport som Skateboardförbundet och White arkitekter gjort.

Att arrangera internationella mästerskap är viktigt för svensk idrott på flera sätt. Evenemang kan skapa glädje och gemenskap, tillväxt och stolthet. Samtidigt stärks bilden av Sverige utomlands. Vad är aktuellt just nu och på vilket sätt arbetar RF?

Daniele Cardinale, test-och träningsrådgivare på Bosön, har fått finansiering från Vinnova för att utveckla en ny uppfinning som underlättar vändningar för synskadade simmare.

Från den 1 januari är barnkonventionen lag i Sverige. RFSL, RFSL Ungdom och Riksidrottsförbundet samarbetar för att göra det möjligt för alla barn och unga att känna sig välkomna i idrottsrörelsen. Där inkluderas självklart barn med transerfarenhet.

En kartläggning som SVT gjort med statistik från RF visar att idrotten lockar allt färre unga och trenden är tydligast i utsatta områden. Men flera goda exempel bryter mönstret – som basketklubben Järva i Stockholm.

Trygg idrott och jämställdhet stack ut positivt under året, menar generalsekreterare Stefan Bergh som tillsammans med ordförande Björn Eriksson summerar året. I spaningen mot 2020 hoppas de båda på ett lyft för frågan om plats för idrott.

180 ärenden har tagits emot under det första året av RF:s idrottsombudsman och visselblåsartjänst. Flest ärenden kopplas till resultatinriktad idrott för barn och ungdomar.

Regeringen tar bort idrottsevenemang i sin nya export- och investeringsstrategi. Samtidigt visar en färsk rapport att VM i skidskytte och alpint haft väldigt positiva effekter för Jämtlands län.

Scandic lanserar initiativ för elitsatsande idrottskvinnor i fyra idrotter. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där idrottarna får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete, träning och tävling.

Branschorganisationen Svensk Live och Riksidrottsförbundet inleder nu ett samarbete kring hur festivaler, stora konserter och idrottsevenemang ska bli mer klimatsmarta och bidra till att snabba på omställningen till mer hållbara städer.

Luleå tekniska universitet, Högskolan i Gävle och Högskolan i Skövde blir nya Elitidrottsvänliga lärosäten från och med halvårsskiftet 2020. En satsning som ska stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft.